Mit liv er næsten perfekt

I dag arbejder Emne Isa fra Damaskus i Syrien 4 dage om ugen som blomsterbinder og går på sprogskole. Hendes mand, Ali og fire børn hjalp hende på vej i samarbejde med jobkonsulent Tina Hjorth Stender.

Af Niels Norman Brygger

Emne Isa har på rekordtid bidt sig fast på det danske arbejdsmarked og lært at begå sig socialt og sprogligt i Viborg. Efter 2 år i Danmark er hun nu fastansat som blomsterbinder ved Event Force i Bilka, Viborg og i et vikariat hos Overlund Blomster- og brugskunst.

Stjerner i øjnene

I 2022 startede Emne Isa i sin anden arbejdspraktik hos Bilka, Viborg, som har et samarbejde med Event Force, der styrer blomsterafdelingen. Efter 6 måneder gik hun fra at vande og fjerne visne blomster til at binde blomsterbuketter. Det var ikke en tilfældighed. Afdelingschef Nina Kristensensen bemærkede lyset i øjnene og et talent for at sammensætte buketter.

”Hun smilede pludseligt, og der kom stjerner i øjnene.”, siger Nina Kristensen. Efter en oplæringsperiode sammen med to danske kolleger, arbejder Emne Isa nu alene hver fredag og lørdag. Nina Kristensen har gennem de seneste 17 år haft mange praktikanter, men der er få, der har viljen. ”Jeg vil gå gennem ild og vand for dem, hvis de har gnisten”, siger hun. Hun ser en vedholdende, pligtopfyldende og unik blomsterbinder, som er på fuld højde med uddannede blomsterbindere.

3 jobønsker

Den lange vej til arbejdsmarkedet begyndte i samarbejde med jobkonsulent Tina Hjorth Stender. Emne Isa ønskede at binde blomster, og alt gik op i en højere enhed hos Event Force og Bilka, Men ifølge jobkonsulent Tina var det et familieprojekt, som muliggjorde succesen.

”Familien har set Viborg Kommune som en medspiller, og de har støttet op om Emne Isas drøm. Hun har skabt sig en ny identitet og står som en rollemodel for andre kvinder med ikke-vestlig baggrund,” udtaler jobkonsulent Tina, som ser udviklingen som exceptionel, men giver æren til hele familien Isa. Hendes mand afleverer og henter hende på arbejde fire dage om ugen. Han var også drivkraften bag ansættelsen hos Overlund Blomster og brugskunst.

Drømme, fuldtidsarbejde og familier

Emne Isa havde en drøm, der gik i opfyldelse i august ’23.”Jeg vil arbejde fuldtid, og jeg vil have min egen blomsterbutik”, siger Emne Isa, som i august kørte Viborg tyndt sammen med sin mand Ali. Butiksejer Lone F. Lorentsen manglede en barselsvikar, og efter kort betænkningstid ansatte hun hende. CV, jobsamtale og papirarbejde blev sprunget over. ”Hun havde god karma, og efter 14 dage prøvetid var vi utrolig glade for hende. Hun er lærenem og knækkede koden hurtigt ift. arbejdsopgaver og kollegasamvær”, siger butiksejer Lone, der antyder, at der efter barselsvikariatet kan være en fremtid hos Overlund Blomster og brugskunst.

 

Tirsdag og torsdag arbejder Emne Isa fra kl.8-17. i Overlund, men på trods af to arbejdsdage mere hos Event Force i Bilka og to skoledage, har hun et mål: ARBEJDE. ”Jeg elsker blomster. Jeg er altid glad, når jeg kommer hjem fra arbejde. ”, siger Emne Isa.  

Skole og fremtidsplaner

Emne Isa oser af overskud, målrettethed og ambitioner, hvilket også ses på Viborg Sprogcenter, hvor hun har haft sin vante gang mandag og onsdag i to år. Sommeren 2024 færdiggør hun Dansk 1, og dermed er hendes skolemæssige retskrav om dansk undervisning forbi. Hun er også drevet af sin drøm på skolen.

 

”Emne har et højt ønske om at lære hurtigt og mere dansk. Selv om hun har travlt på arbejde og i hjemmet, laver hun altid lektier. Hun forstår vigtigheden i at lære dansk i forhold til hendes arbejde og liv i Danmark”, udtaler sproglærer, Mie Fenger, der har 20 års erfaring i at undervise på Dansk 1.

Emne Isa ser sin fremtid i Danmark. Hun har kun sin familie, og hun drømmer om at kunne give sine børn en god fremtid. Hendes største datter Ranim er startet på gymnasiet efter to års skolegang i Danmark og er familiens stolthed. Emne Isa har en plan:  ”Jeg drømmer om min egen blomsterbutik. Den skal hedde Ranims blomster.”